3 Şubat 2013 Pazar

Orta Kulak Kemikçikleri Nelerdir Görevleri Komşulukları İsimleri



ORTA KULAK KEMİKÇİKLERİ
Orta kulakta, kulak zarı ile iç kulak arasında anatomik bütünlüğü sağlayan 3 adet ha­reketli kemikçik vardır. En dışta yer alan ve en büyük olan maileus (çekiç), ortada bulunan incus (örs) ile en içte bulunan ve en küçük olan stapes (üzengi) .
Malleus : 7.5-9mm. uzunluğundadır; 2 önemli parçası vardır. Manibnum mallei ve capituSum mallei. Arada collum parçası bulunur; buraya m. tensor tympani kasının tendonu yapışır. Capitulum parçası, epitimpanumda incusun corpus parçası ile eklem yapar. Buna incudo-maileoler eklem adı verilir. Manibrium mallei kısmı ise, kulak zarında fibröz ve mukozal tabakalara yapışıktır. Otoskopi esnasında genellikle kemikçiklerin görünen yegane parçasıdır. Yönü arkaya aşağıya ve hafifçe içe doğrudur.
İncus : Yaklaşık 6 mm uzunluğundadır. Bir gövde (corpus) ve iki koldan oluşur; crus longus (uzun kol) ve crus brevis (kısa kol). Corpus parçası, capitulum mallei ile eklem yapar. Crus brevis, fossa incudise oturmuştur. Crus longus ise, stapes başı ile eklem yapar (incudo-stapedial eklem). Crus longusta, stapes başı ile eklem yapan kısma processus lentieularis adı verilir. İncusun uzun kolu, manibrium malleiye paralel bir seyir izler.



Stapes : Stapes 3-3.5 mm. uzunluğundadır. İnsan vücudunun en küçük kemiğidir. Bir baş kısmı, iki bacak (crus aeterior ve crus posterior) ile taban (footplate) kısmından oluşmuştur. Footplate, ligamentum annulare vasıtası ile oval pencere üzerinde oturmuştur.
Bu şekilde; kemikçikler, orta ve iç kulak arasında anatomik bütünlüğü sağlamaktadır. Ma-nibrium mallei ile timpan zan ile ilişkide olan kemikçikler, incudo-malleolar eklem ve in-cudo-stapedial eklem vasıtasıyla birbirleri ile ve footplate ile de iç kulakla ilişkidedir.
Ayrıca; kemikçikleri orta kulağa bağlayan 4 adet bağ ve 2 kas vardır. (Bağlar = mal-leusun, ön, dış ve üst bağlan ile incusun lig. posterior bağı) Kasları; m. stapedius ve m. tensor tympani'dir.
M. tensor tympani: Manibrium malleinin collum kısmına yapışarak, içe doğru seyreder ve processus cochleariformis'e vanr. Buradan dik açı yaparak öne doğru seyre­der ve tuba eustachii'nin üzerinde, semicanalis m. tensor tympani adlı kanala girer. Kanalı geçtikten sonra sfenoid kemiğin büyük kanadına yapışır. Ortalama 22 mm. uzunluğundadır.
Görevi: Manibriumu içe ve arkaya çekerek kulak zannı tesbit etmektir. V. kafa çifti tarafından innerve olur.
M. stapedius : Eminentia pyramidarum'un içinde bulunur. Tendon buradan çıkar ve stapes boynuna yapışır. Fasial sinirin n. stapedius dalı tarafından innerve edilir.
Görevi: Stapesi arkaya çekerek, tabanı tesbit etmektir. Bu şekilde yüksek şiddetteki seslerin iç kulağa girmesi önlenmiş olur. Koruyucu görevi önemlidir.

MASTOİD KEMİK
Havalı boşluklarla doludur. Buna mastoid sellüller denir. Mastoid kemikte hemen her zaman bulunan tek bir havalı boşluk vardır; buna mastoid amttnım adı verilir. Doğumda da mevcuttur; mastoid sellüller ise gelişimlerini daha ileri yaşlarda ta­mamlarlar. Orta kulak, attik bölgesi (epitympanum), aditus ad antrum adı verilen in­ce bir havalı boşluk vasıtası ile mastoid antrumla bağlantıdadır.
Mastoid kemiğin pneumatizasyonu kişiden kişiye değişir. Aynı kişide bile sağ ve sol mastoid havalanması farklı olabilir. Mastoid pneumatizasyonuna göre üç tip mastoid tanımlanmaktadır:


Ø  Pneumatik Tip : Çok sayıda mastoid sellül vardır; sellüler tip.
Ø  Diploik Tip       : Sellüller sayıca az ve küçüktür.
Ø  Sclerotik Tip     ; Hücre bulunmaz; kompakt kemik dokusu hakimdir. Pneumatik bir mastoidde, mastoid sellüller aralarında çeşitli gruplar oluştururlar:
1)  Apikal hücreler
2)  Perisinüzal hücreler
3)  Sino-dural açı / petröz hücreler
4)  Perilabirenter hücreler
5)  Peridural hücreler
6)  Zygomatik hücreler
7)  Perifasial hücreler
Mastoid kemik komşulukları:
Mastoid kemik üstte orta kafa çukuru ile komşudur. Önde aditus ad antrum yolu ile orta kulakla bağlantılıdır; ön duvarda dış kulak yolu kemik arka duvarı ve alt kısımda fasial sinirin vertikal segmenti ile komşudur. Bunun altında posterior semi-sirküler kanal ve bunun önünde lateral-SSC bulunur. Arka duvarında lateral sinüs ile ince kortikal bir kemik lamel ile ayrılır. Posterior-SSC ile sinüs arasında ince bir kemik levha ile endolenfatik keseden ayrılır. Bunun altında ve lateral sinüsün aşağısında arka fossa (serebellum) ile komşudur.
Mastoid kemiğin, bu önemli vital oluşumlarla yakın komşuluğu; orta kulağın iltihabi hastalıklarında, kronik süpüratif kolestatomlu otitis media ve tümörlerinde intrakranial yayılım ve komplikasyonlar açısından son derece önemlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder