5 Şubat 2013 Salı

Toplanma Potansiyelleri Nedir? Açıklaması (Summating Potential)



Toplanma Potansiyelleri (Summating Potential):
Toplanma potansiyellerinin kaynağı iç saçlı hücrelerdir. Yüksek şiddetli uyaranlarla -belirgin hale gelirler.
İnsanda akustik enerjinin 'ses' olarak algılanması olayına işitme denilir. İnsanda ku­lağın işitme fonksiyonlarının incelenmesi amacı ile yapılan tetkikler odyometri başlığı altında toplanır. Odyometri; kişinin işitsel uyaranlara göstereceği tepkinin iz­lenmesi yoluyla, işitme yeteneğinin ölçülmesi için uygulanan bir 'psikofizik girişim' olarak da tanımlanabilir. İşitmeyi inceleyen bilim dalına odyoloji denir.
Odyoloji iki temel muayeneden yararlanır: Otolojik muayene (kulak muayenesi) ve odyometri (işitme ölçümü ve işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi). İşitme ölçümlerini yapan uzmanlaşmış kişilere odyometrist denir. Bu ölçümlerde kullanılan araçlara da odyometre adı verilir.
İşitmenin iki şekilde gerçekleşmesi mümkündür.
1) Hava yolu (Air Conduction - AC) persepsiyonu
2) Kemik yolu (Bone Conduction - BC) persepsiyonu
Hava yolu persepsiyonunda; dış kulaktan başlayıp, timpan zarı ve kemikçik zinciri yolu ile oval pencerede biten ses enerjisi iletimi söz konusudur. İşitme organı en büyük duyarlılığı bu yolla iletilen ses uyaranlarına karşı gösterir.
Kemik yolu persepsiyonunda ise; koklea, çevresindeki kortikal kemik yapının ilet­miş olduğu ses enerjisi yolu ile uyarılmaktadır. Kemik yolu ile ses enerjisinin iletil­mesine örnek olarak, bir kimsenin konuşma sırasında kendi sesinin burun ve boğaz boşluğunda resonans yaparak kranium kemiklerine ulaşması verilebilir.
Diğer deyişle insan kendi sesini hem hava yolu ile hem kemik yolu ile duyar. Sesini teybe alıp dinleyen kişinin ilk olarak algıladığı farklılık, teypte kemik yolu kompo-nentinin olmayışıdır.
Normal işiten bir kulakta hava yolu ile işitme her zaman kemik yolu ile işitmeden daha fazladır. Genel bir ifade ile; hava yolu ile iletim, kemik iletiminden 2 kat daha fazladır. (Hava yolu ile işitme > Kemik yolu ile işitme (AC > BC).

0 yorum:

Yorum Gönder