Yüksek Frekans Timpanometri Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Akustik immitansmetri, TM ve orta kulak yapılarının değerlendirilmesinde kullanılan objektif bir yöntemdir. İmmitansmetri, timpanometri ve akustik refleks bulgularının değerlendirilmesidir. Gelişen teknoloji, timpanometrinin orta kulak patolojilerindeki tanı değerini daha da arttırmıştır.
Klasik timpanometri sıklıkla 226 HZ, prob ton ile uygulanmaktadır. Bu frekansın seçilmesindeki amaç diğer frekanslara göre klinik açıdan daha değerli veriler sunmaktan ziyade, bu frekansta tasarımlanmış cihazların ölçümleme kolaylığıdır.
Düşük frekanslı prob ton kullanılarak yapılan timpanometride orta kulak kompliansın (birim basınç değişikliğinin neden olduğu hacim değişikliği) etkisi altındadır. Düşük frekanslı uyaranlar normal kulaklarda tek tepeli timpanogram eğrileri oluştururlar. Değişik frekansiyel uyaranlar kullanıldığında tek tepeli timpanogram yüksek frekanslara gidildikçe çok tepeli bir şekil değişikliğine uğrar.
Düşük prob ton frekansları kullanıldığında timpanogram daha çok orta kulak ve TM’nın katılığı hakkında bilgi verirken; Yüksek frekanslı prob ton kullanıldığında, orta kulak sisteminin katılığının etkisini arttıran patolojiler değerlendirilebilir.
226 Hz veya 678 Hz prob tonlu timpanometriler ile kesin ayırıcı tanı yapılamayan durumlarda multi frekans timpanometri yardımcı olmaktadır. Multi frekans timpanometri, 226 Hz-2000 Hz arasında değişik prob tonlar ile elde edilen timpanogramların analizini sağlar.
Rezonans frekansının MFT ile belirlenmesi tanısal öneme sahiptir. Katılık etkisinin belirgin olduğu otoskleroz gibi hastalıklarda rezonans frekansı yüksek frekanslara Kitle etkisinin belirgin olduğu ossiküler zincir kopuklukları gibi hastalıklarda düşük frekanslara kaymaktadır.
Multi-Frekans timpanometri (MFT), akustik immitansmetri ölçümünün geniş frekans alanında ölçümü sağlayan metodun geliştirilmesidir.
Bugüne kadar bu alanda pek çok araştırma yapılmış, ancak son on yılda yazılım sistemlerinin gelişmesiyle timpanogramda çoklu-komponentler eklenerek hızlı, hassas ölçümler ve otomatikleşme sağlanabilmiş ve klinikte kullanılabilir hale gelerek yaygınlaşmaya başlamıştır.
MFT orta kulağın rezonans frekansını (RF) bulmayı sağlar. Bu frekansta, sistemin katılık ve kütle elemanları dengededir. Geçmişteki araştırmalar göstermektedir ki, MFT orta kulak sistemindeki katılık ve kütlenin mekanoakustiksel çok küçük değişimlerini tanımlar ve ölçümler.
Bu değişimin sebebi, farklı patolojiler olabilir. Bunlar otoskleroz, ossiküler zincir bozuklukları ve Efüzyonlu Otitis Media ayrıca Stapedektomili kulaklar da olabilir.
Akut otitis media (AOM), çocukluk döneminde en sık karşılaşılan enfeksiyondur. Orta kulaktaki değişimle değerlendirilir. AOM’nin en sık komplikasyonu yüksek oranda tekrarlaması, orta kulaktaki sıvının inatçı olması ve iletim tipi işitme kaybıdır. Episod AOM’den sonra orta kulağın durumu hakkında bilgi sahibi olmak için düşük frekanslı prob ton timpanometri kullanılır. Sistemde mekanik olarak nasıl bir değişim yaşandığı çok bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, MFT kullanarak AOM sonrası orta kulağın durumu ile ilgili spesifik bilgiye sahip olmak ve konvansiyonel timpanometriyle bu sonuçların karşılaştırılmasıdır.
Timpanometri Normal kulakları otosklerotik kulaklardan ayırdetmedeki kısıtlı rolü nedeniyle araştırmacılar yeni ve daha etkin yöntem araştırmaktadırlar. Multi frekans timpanometri ve klasik düşük frekans timpanometrinin otosklerotik kulakları normal olanlardan ayırt etmedeki etkinlikleri karşılaştırılmıştır.
Otosklerotik kulaklarda ortalama rezonans frekansı değeri 1190 Hz, normal kulaklarda ise 934.6 Hz olarak saptanmıştır. Sonuçlar, otosklerotik kulaklarda rezonans frekans saptamasının orta kulak durumu ve orta kulak mekanikleri değerlendirildiğinde klasik timpanometriye göre daha etkin bir test olduğunu ortaya koymaktadır. Otosklerotik kulaklar değerlendirilirken, multi frekans timpanometri unutulmaması gereken yararlı bir tetkiktir.
Multi frekans timpanometri tek başına tanı bir yöntem değildir. Diğer testler ile birlikte değerlendirilip hastalıkların tanısının konulmasında yardımcı test olarak kullanılabilecek bir testtir.
Multi frekans timpanogram kullanım alanları: Otoskleroz , Ossiküler zincirde parsiyel, total devamsızlık, Orta kulak malformasyonları , Primer kolesteatom, Orta kulak tümörleri, Osteogenesis imperfecta, Ossiküler zincirin displazisi.
0 yorum:
Yorum Gönder